آشنایی با اصطلاحات و دایرکتوری های لینوکس
در این دوره شما با مقدمات لینوکس آشنا می شوید و نحوه کاربری این سیستم عامل را فرا خواهید گرفت. اساس کار ما در این دوره آموزشی، کار با سیستم عامل کالی لینوکس است که شما می توانید این سیستم عامل را از سایت رسمی آن دانلود نموده و بر روی ماشین مجازی نصب نمایید.
در ابتدا ما قصد داریم تا شما را برخی از اصطلاحات رایج در لینوکس و همچنین دایرکتوری های مهم در لینوکس آشنا نماییم.
Binaries: این اصطلاح مربوط به فایل هایی است که مشابه سیستم عامل ویندوز قابلیت اجرا دارند. این فایل به صورت کلی در مسیر /usr/bin یا /usr/sbin قرار دارند و شامل برنامه های کاربردی مانند ps، cat، ls و موارد مشابه هستند.همچنین برنامه های کاربردی دیگری مانند ابزارهای تست نفوذ وایرلس و یا سیستم تشخیص نفوذ Snort و موارد دیگر نیز دارای فایل های باینری هستند که در این بخش قرار دارند.
Case sensitivity: بر خلاف سیستم عامل ویندوز، لینوکس به حروف کوچک و بزرگ حساس است و این بدان معنی است که Desktop با desktop در سیستم عامل لینوکس متفاوت هستند.
Directory: این عبارت مشابه مفهوم فولدر در ویندوز است. یک دایرکتوری روشی برای ساماندهی فایل ها بوده و به صورت سلسله مراتبی می باشد.
Home: هر کاربر در لینوکس دارای دایرکتوری home مخصوص به خود می باشد و جایی است که فایل های شما به صورت پیش فرض در آن ذخیره می گردد.
Kali: کالی لینوکس یک توزیع از لینوکس است که به صورت خاص برای انجام فرآیندهای تست نفوذ طراحی شده است. این سیستم عامل دارای صدها ابزار مختلف در حوزه تست نفوذ است که نیاز تست نفوذگران را برای نصب ابزارهای مختلف مرتفع می سازد. همچنین شما می توانید این سیستم عامل و ابزارهای داخل آن را در بازه های زمانی مختلف بروزرسانی نمایید.
Root: همانند هر سیستم عاملی، لینوکس نیز دارای یک حساب کاربری با دسترسی مدیر می باشد که برای استفاده توسط افراد مطمئن در نظر گرفته شده است تا مدیریت این سیستم عامل را انجام دهد. قابلیت تنظیمات سیستمی، اضافه نمودن کاربران، تغییر کلمات عبور و موارد مشابه از وظایف کاربری با نام root می باشد. همچنین اکثر ابزارهای تست نفوذ نیازمند استفاده از کاربر root می باشند.
Script: اسکریپت در واقع مجموعه ای از دستورات است که در یک محیط مفسری (interpretive) اجرا شده که هر خط را به یک کد منبع تبدیل می کند. بسیاری از ابزارهای تست نفوذ در واقع اسکریپت های ساده هستند. این اسکریپت ها می توانند با زبان های مختلف مانند پایتون، پرل، روبی یا حتی Bash سیستم عامل لینوکس نوشته شده باشند.
Shell: شل یک محیط و مفسر برای اجرای دستورات در لینوکس است. یک شل که به صورت گسترده ای در لینوکس مورد استفاده قرار می گیرد Bash بوده که مخفف Bourne-Again Shell می باشد. البته شل های دیگری نیز مانند C Shell، Z Shell و موارد دیگر نیز وجود دارد که ما در این دوره نیز از bash استفاده می نماییم.
Terminal: ترمینال یک واسط کاربری دستوری یا Command Line Interface است. شما با کلیک بر روی آیکون موجود در کالی لینوکس به ترمینال آن دسترسی خواهید داشت.
Linux Filesystem
ساختار سیستم فایل در لینوکس با ویندوز متفاوت است. لینوکس دارای درایو فیزیکی مانند درایو C یا درایوهای مشابه که در ویندوز استفاده می شود نبوده و به جای آن از سیستم فایل منطقی را logical filesystem استفاده می کند. بالاترین بخش از ساختار سیستم فایل در لینوکس “/” می باشد و اغلب به سیستم فایل root اشاره دارد. دایرکتوری های دیگری نیز در زیرمجموعه “/” وجود دارد که تصویر زیر این دایرکتوری ها را نمایش می دهد:
در ادامه به برخی از دایرکتوری های مهم در لینوکس می پردازیم:
/root: دایرکتوری Home مربوط به کاربر root است.
/etc: این دایرکتوری شامل فایل های تنظیمات در لینوکس است. این فایل ها برای پیکربندی سرویس ها و برنامه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
/home: دایرکتوری Home مربوط به کاربران است.
/mnt: در این بخش سیستم فایل های دیگری که متصل می شود و یا Mount می شوند قرار می گیرند.
/media: در این بخش دستگاه های USB و CD که به سیستم فایل متصل یا Mount می شوند قرار می گیرند.
/bin: در این بخش برنامه های باینری که قابل اجرا هستند قرار دارند که در بخش پیشین به آن اشاره گردید.
/lib: در این بخش فایل های کتابخانه ای قرار دارد که این فایل ها مشابه فایل های DLL در ویندوز می باشد.